Tort ślubny

Tort ślubny jest bardzo ważny. Gra dużą rolę, przede wszystkim symbolizuje fakt, że młodzi zaczynają swoje słodkie, niejako nowe, wspólne życie. Jest to bardzo stara tradycja, utrzymywana z pokolenia na pokolenie. Jak powinien wyglądać? O jakim smaku powinien być? Poniżej znajdziecie Państwo kilka drobnych wskazówek, czym sugerować się podczas wyboru Tortu.

Wygląd

W zależności od tego, jak będzie wyglądała sala weselna oraz ogólny wystrój planowanego przyjęcia, powinniśmy wziąć pod uwagę również wygląd tortu. Niech współgra kolorystycznie, albo po prostu jest robiony w stylu wesela. Dobry cukiernik z pewnością doradzi i zaproponuje coś, co uzna za idealny wybór.

Ilość

Kolejna sprawa dotyczy się tego, ile porcji powinno się w ogóle przygotować. Osobiście mogę doradzić, że tyle, ile jest gości oraz kilka bądź kilkanaście kawałków więcej, gdyby ktoś chciał dokładkę. Jeśli chodzi o to, jak go podzielić, również należy skonsultować z cukiernikiem. Wybierze on adekwatny rozmiar i kształt tortu po to, aby było go najwygodniej przetransportować i pokroić już na sali weselnej.

Smak

Jest to sprawa bardzo subiektywna. Smaków tortu jest tak wiele, że aż ciężko wymienić wszystkie – przeczytaj także: https://www.zankyou.pl/p/o-czym-pamietac-przy-wyborze-tortu-weselnego-19219. Od dosyć standardowych, np. waniliowych czy czekoladowych po wszelakie owocowe, truskawkowe czy malinowe, a nawet bardzo nowoczesne, np. oreo czy słony karmel. Warto jednak pamiętać o tym, żeby smak wybrać pod siebie. To nam, przede wszystkim, ma smakować tort, a goście, w tym przypadku, powinni zejść na drugi plan. To nasz dzień, najprawdopodobniej jedyny w roku, więc my mamy być zadowoleni.

Alternatywy

Jeśli jednak pomysł tortu nie spodoba nam się tak bardzo i wolelibyśmy coś innego, można postawić na jakąś alternatywę. Ostatnio z roku na rok coraz modniejsze są wszelkiego rodzaju babeczki. Będą robiły równie duże wrażenie, a nawet zaskoczą gości. Tutaj, zupełnie jak z tortem, smak, wygląd i ilość jest do uzgodnienia z cukiernikiem.